Samojeden – verdens vakreste brukshund. Ferdig snakka.

2015-07-02 09.53.16Da jeg startet min hjemmeside, samojedhund.no, for syv år siden, brukte jeg uttrykket “verdens vakreste brukshund” om samojeden som “slagord” og det har liksom blitt hengende ved. Jeg liker det.

En av våre mål på denne turen er å vise at samojeden ikke er ferdig som brukshund, at lite er mer målbart enn store distanser med tunge kløver mange dager (faktisk flere uker) i strekk for å måle bruksegenskaper, og for å se om hundene har blitt ubrukelige på veien til å tilpasses et moderne liv. Vi lever ikke i 1840 og hvis vi kun skulle hatt samojeden utelukkende til det den ble brukt til den gangen, hadde rasen vært utdødd. For ikke å snakke om primæroppgavene i 1040.. Så det er jo enkel matte i grunn. Nok om det.

Hva har jeg så lært så langt? 
Ikke en dritt. Ikke om hundenes bruksegenskaper i alle fall. De går riktignok ikke rett i underkant av 4 mil per dag til hverdags. Og ikke i slikt terreng. Men de går halvparten. Og ofte med kløv. Så at de taklet denne type liv – ikke overraskende. Jeg har ikke lært noe nytt om viljen, fokuset og drivkraften heller. Ser det hver dag. Hva med evnen til å finne løsninger og velge effektive veier? Der har Maar vist seg overlegen i mange år allerede, men på denne turen har Charmy våknet til liv. Han lar ikke lenger Maar finne alle løsningene og så dilter etter. Han finner egne måter å håndtere utfordringer på. Han leder an og tar ansvar. Utrolig kult å se. Tilpasningsdyktigheten jeg alltid har vært så glad i viste seg spesielt i går. Etter jeg da satt fast mellom en skiferblokk og en stein, hadde brukket begge stavene og kommet meg på beina igjen etter massiv hjelp – så måtte vi ha litt mer bistand til å få fraktet oss ned til lege og tog. Guttene står utenfor og venter, de hopper inn i bilen, legger seg umiddelbart mellom setene. Så er det inn på togstasjon. Null stress. Kommer en hund og to – helt greit. Legevakten aldri hatt bikkjer inne før, og guttene fikk kjeks og vann og forholdt seg rolige hele tiden. De er ivrige og glade. Men de er rolige og stødige. Ikke noe annerledes enn i hverdagen der heller.

2015-07-04 13.00.37Det jeg imidlertid har lært, er at det livet de lever til daglig har gjort dem klare for store fysiske belastninger. Og at det har vært verdt hver eneste mil vi har gått de siste åtte årene. Det mentale har jeg kun vedlikeholdt etter det grunnlaget (både genetisk og pregingsmessig) de hadde fra Kennel Rajuma.

Kritiske røster sier jeg ikke kan dømme en rase ut fra mine egne hunder og at det ikke er bevis på noe som helst at mine kan gjennomføre slike turer uten potesokker, uten å gå varme, uten å få kvist i pelsen og uten å stresse på sau, uten å få våteksem etc etc. Tja. Jeg mener mitt uttalelsesgrunnlag er vel så godt. Jeg dømmer ut fra min hundegård, de dømmer ut fra sin. Forskjellen er at jeg har hunder som representerer “den gale utviklingen”. Mine har godt med pels, de har bjørneansikt og ikke ulveansikt, de har korte, kompakte kropper og de er begge utstillingschampioner. Ut fra det kan jeg uttale meg om en ting i alle fall – den retningen samojeden muligens har tatt er ikke nødvendigvis en negativ retning. Tvert i mot! Nå ser vi frem mot Dovre og Romsdal og siste rest på vår egen pilgrimsreise.

Og for å klargjøre til slutt – den jeg har lært mest om hittil på turen er meg selv… Mer om det i foredraget på Norsk Polarhundklubb avdeling Midt-Norge i oktober:)

One thought on “Samojeden – verdens vakreste brukshund. Ferdig snakka.

  1. Stå på:-) bloggen samojedhund tok over plassen for allt mulig annet lesestoff en lang periode, særlig i ventemånedene før verdens beste valp kom ihus:-) og tar den stadig fram for nyttige tips, og må si jeg digger måten du framstiller på. krysser fingre for en uhellsfri ferd videre!! Tror jeg sjekker ut datoen for det foredraget allerede nå;)

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s